Pri planiranju dizajna kuhinje obavezno posvetite dovoljno vremena projektovanju njenog osvetljenja. Greške u osvetljenju mogu ne samo učiniti proces kuvanja neudobnim, već i negativno uticati na opšte utisak enterijera. Dobro osmišljeno osvetljenje kuhinje, nasuprot tome, može pomoći da se istaknu njene prednosti i prikriju manje privlačne strane, postavljajući prave akcente. Svetlo treba planirati što je ranije moguće, jer je nemoguće postići kvalitetan rezultat postavljanjem samo jednog svetla na plafon, čak i ako se radi o malim prostorijama. Potrebno je uskladiti svetlo sa sledećim faktorima:
- Forma kuhinje i plan smeštanja nameštaja, uključujući trpezarijsku zonu
- Da li je kuhinja odvojena prostorija ili samo deo kuhinje-dnevne sobe
- Raspored radnih površina: radna ploča, površina za kuvanje, sudopera
- Scenariji korišćenja kuhinje: da li će to biti čisto funkcionalna prostorija ili volite da provodite mnogo vremena u kuhinji uz jutarnju kafu ili pripremajući koktele i poslastice tokom zabava. Možda često posećujete frižider noću?
- Na kraju, vaš lični ukus i preferencije
Montaža osvetljenja zahteva ne samo postavljanje kablova i postavljanje prekidača na zidove, već i koordinaciju sa proizvođačima kuhinjskog nameštaja, kao i uzimanje u obzir odabrane bele tehnike i korišćenog svetla (posebno se to odnosi na aspiratore).
Kako bismo vam olakšali zadatak, kreirali smo iscrpno uputstvo, prateći koje možete dizajnirati idealno osvetljenje za vašu kuhinju.
S čega početi projektovanje osvetljenja
Za početak, svetlo je potrebno podeliti u 3 grupe (može ih biti i više, ali radi jednostavnosti razmotrićemo tri osnovne).
Osnovno osvetljenje
Predstavlja glavni izvor svetlosti u kuhinji. To je upravo ono svetlo koje se najčešće očekuje kada se pritisne prekidač za uključivanje svetla.
Osnovno osvetljenje može uključivati različite vrste svetiljki i namenjeno je za zamenu prirodne sunčeve svetlosti. U kuhinjama sa nedostatkom prirodnog osvetljenja ili za dodatno osvetljenje noću, ovakve svetiljke obezbeđuju potreban nivo osvetljenosti.
Svetlo koje se koristi u ovoj grupi treba biti raspršeno i kao da „obuhvata“ prostoriju. Veoma je poželjno postići ravnomerno osvetljenje kuhinje, izbegavajući stvaranje oštrih senki.
Ovde se najčešće koriste sledeće vrste svetiljki:
- Plafonske svetiljke i lustere
- Ugradne plafonske svetiljke
- Zidne svetiljke / bra
- Linijske svetiljke
- Svetlosne ploče
Projektovanje osnovnog svetla je najmanje kreativna, ali veoma važna faza.
Zadačno osvetljenje
Zadačno osvetljenje predstavlja specijalizovane izvore svetlosti, usmerene na osvetljavanje konkretnih aktivnosti u kuhinji:
- Osvetljenje radne ploče, kuhinjskog sudopera, ploče za kuvanje i rerne tokom kuvanja
- Osvetljenje trpezarijskog stola tokom obroka
Obratite pažnju na to da se ovde radi o vrsti aktivnosti, a ne o konkretnoj lokaciji. Tako, trpezarijski sto, u nekim slučajevima, može služiti kao radni sto i tu je sasvim prikladno koristiti drugačiju vrstu svetla. Zato je neophodno predvideti posebne prekidače za svaku varijantu.
Osnovni tipovi svetiljki koji se koriste za ovu grupu:
- Ugradne plafonske svetiljke
- Spot svetiljke – rotirajuće svetiljke koje omogućavaju upravljanje pravcem svetlosti
- LED traka, pričvršćena na kuhinjski elementi
- Visilice
Uski snop svetlosti nije uvek obavezan za zadačno svetlo. Svetlost može biti i raspršena, ali imati ograničenu snagu, dovoljnu za rešavanje konkretne zadatke (na primer, osvetljavanje trpezarijskog prostora).
Akcentno svetlo
Akcentno osvetljenje je najkreativniji oblik osvetljenja, a ujedno i najteži za postizanje željenog efekta – zapamtite, često manje znači više! Ova vrsta osvetljenja je više umetnička nego praktična.
Dobro akcentno osvetljenje privući će pažnju na umetnička dela, dekoracije i upečatljiva dizajnerska rešenja u vašoj kuhinji, istovremeno skrećući pažnju sa elemenata koji odvlače od opšte estetike prostora. Pravilno odabrane svetiljke omogućavaju trenutnu promenu raspoloženja u vašoj kuhinji. Možete čak koristiti osvetljenje za stvaranje zanimljivih vizuelnih efekata i fokalnih tačaka.
Sve tri grupe izvora svetlosti su važne na svoj način. Opšte osvetljenje ispunjava kuhinju raspršenom svetlošću i najmanje zavisi od detalja enterijera. Zadačno svetlo čini svaku aktivnost u kuhinji udobnom. Ono je odgovorno za to da ne rukujete oštrim kuhinjskim nožem u polumraku. Na kraju, akcentno svetlo je ono svetlo bez kojeg se može, jer je najmanje utilitarno. Ali upravo ono stvara raspoloženje u prostoriji i najviše je povezano sa konkretnim detaljima enterijera. Što više koristite svetlo koje je povezano sa specifičnim rešenjem kuhinje, to postaje važnije pažljivo razvijanje dizajn-projekta.
Savet. Ako niste spremni da na fazi pripreme dizajn-projekta tačno odredite gde će stajati lepa vaza sa cvećem, razmislite o ugradnji najfleksibilnijih opcija: trakastih i rotirajućih svetiljki. One će vam omogućiti da bez dodatnih problema preuredite šemu osvetljenja, ako, na primer, trpezarijski sto premestite na drugo mesto.
Osnovna pitanja pri osvetljenju kuhinje
Daleko od toga da sve kuhinje mogu biti dovoljno dobro osvetljene samo prirodnim osvetljenjem. Pametna organizacija kuhinjskog prostora pomaže da se maksimizira priliv prirodne svetlosti kroz prozor. Međutim, niz pitanja ipak zahteva posebnu pažnju.
Mesta za skladištenje: Čak i u dobro osvetljenim kuhinjama može se pojaviti problem tamnih uglova u mestima za skladištenje. Pristup kuhinjskim ormarićima je česta aktivnost, a nedovoljno osvetljenje u tim udubljenim prostorima je čest problem. Ovde mogu pomoći LED trake i ugradne svetiljke u ormarima, koje se uključuju prilikom otvaranja vrata.
Veličina svetiljke: Veličina svetiljke je važan aspekt. Prevelika visilica iznad ostrva ili premala mogu narušiti ravnotežu prostora. Svetiljke koje odgovaraju veličini vašeg prostora ili radne površine će izgledati proporcionalno i privlačno. U nastavku ćemo detaljnije razmotriti ovo pitanje.
Senke i odsjaji: Svetiljke postavljene direktno iznad glave mogu stvarati senke na radnim površinama, zbog čega je potrebno dodatno osvetljenje ispod ormarića za radne zone. Međutim, ovde može doći do nepoželjnog efekta u vidu pojave odsjaja. Zato je važno imati odgovarajuću jačinu radnog osvetljenja u kombinaciji sa opštim osvetljenjem. Izbegavajte postavljanje jakih radnih svetiljki u blizini reflektujućih površina, kao što su čelik ili granit, i umesto toga razmislite o korišćenju zidnih svetiljki koje stvaraju raspršenu svetlost.
Veličine svetiljki i visina postavljanja
Rastojanje između visilice, lustera ili trakovnog osvetljenja i radne površine važno je uzeti u obzir kako bi se osigurao praktičan i udoban prostor.
Ako je svetiljka postavljena previše nisko, rizikujete stvaranje osećaja zagušenosti prostora. Slično tome, ako je postavljena previše visoko, vizuelno neće odgovarati dimenzijama kuhinjskog ostrva i narušiće ravnotežu celog prostora.
Kada postavljate svetiljke iznad kuhinjskih ostrva, uverite se da postoji dovoljno prostora između svetiljke i ostrva kako vam ne bi smetalo prilikom kuvanja i ne bi stvaralo rizik od udarca glavom. Iako opšte pravilo za visinu postavljanja iznosi 70-80 cm između kuhinjskog ostrva i svetiljke, ono nije univerzalno. Mnogo toga zavisi od vaše visine, veličine svetiljke, jačine svetla (i od toga da li će biti dovoljno opšteg osvetljenja ako je svetiljka postavljena prenisko), itd. Najjednostavniji način da odredite visinu jeste da zamolite nekoga da drži svetiljku dok isprobavate različite visine. Nemojte poveravati ovaj deo graditeljima i ne oslanjajte se samo na vizualizacije u dizajn-projektu. Ovo je veoma subjektivan aspekt.
Takođe treba uzeti u obzir i veličinu vaše kuhinje. Velike visilice u maloj kuhinji će zauzimati prostor i smanjiti ukupnu vizuelnu privlačnost vaše kuhinje. Veličina svetiljke takođe određuje koliko visoko ili nisko ih možete postaviti. Generalno, veće svetiljke se mogu postavljati više, dok se manje svetiljke mogu postavljati niže.
U kuhinji se često koriste ugradne svetiljke za opšte osvetljenje. Iako minimalizam postaje sve popularniji, obratite pažnju na odnos između veličine i funkcionalnosti. Male ugradne svetiljke mogu biti prikladne za standardni plafon, ali na visokom plafonu će delovati prigušeno.
Još jedan važan aspekt je dizajn ugradnih ili nadgradnih svetiljki. Svetiljke sa složenim dizajnom mogu izgledati veće nego što jesu. Zato je za postizanje uravnoteženog izgleda vašeg kuhinjskog prostora bolje birati svetiljke manjeg formata. Ovo je posebno važno za male kuhinje sa niskim plafonima.
Temperatura boje svetla
Ne može se zanemariti ni temperatura boje svetla. Ovaj parametar se meri u Kelvinima i varira od toplih do hladnih tonova: od crvene do plave. Topli tonovi su mekši i više odgovaraju za stvaranje atmosfere udobnosti, a takođe i za davanje jelima privlačnijeg izgleda (obično između 2700 – 3200 K). Hladni tonovi, naprotiv, više odgovaraju za stvaranje radne atmosfere (do 5000 K) i davanje predmetima prirodnijih boja. Prirodna dnevna svetlost ima temperaturu blisku 4000 K.
Ovde je takođe sve individualno i zavisi od vaših preferencija. U Rusiji se tradicionalno daje prednost toplijim tonovima. Standardna sijalica sa žarnom niti ima temperaturu od 2700 K. Većina ruskih proizvođača premium LED svetiljki koristi temperaturu od 3000 K.
Možete takođe varirati temperaturu boje u zavisnosti od scenarija korišćenja kuhinje. Na primer, koristiti „belo“ svetlo od 4000 K za kuvanje, toplije svetlo od 3000 K za osvetljenje trpezarijske zone, i prigušeno toplo svetlo od Edison retro sijalica od 2100 K za stvaranje posebnog raspoloženja. Pošto takva raznolikost stvara dodatne izazove u projektovanju kuhinje, preporučujemo da se upustite u to samo ako ste potpuno sigurni u svoje sposobnosti.
Kao osnovnu varijantu, možete koristiti temperaturu od 3000 K i stvarati različita raspoloženja u kuhinji uključivanjem različitih izvora svetla, kao i korišćenjem dimer prekidača.
Izbor proizvođača i tipa lampi
Kako ne biste došli u tešku situaciju, pokušajte birati svetiljke imajući na umu konkretne proizvođače i njihove modele. Što detaljnije razradite plan osvetljenja, to je ovaj aspekt važniji. Evo nekoliko potencijalnih problema:
- Na tržištu možda neće biti svetiljki sa potrebnim karakteristikama. Na primer, ugradna plafonska svetiljka sa uskim uglom raspršivanja, temperaturom svetla od 3300 K i odgovarajućom snagom. Ili se takva svetiljka može pronaći, ali će zahtevati veću visinu za montažu, što će zahtevati spuštanje plafona za nekoliko centimetara.
- Različite svetiljke imaju različite protokole upravljanja (ako govorimo o pametnom osvetljenju ili dimerovanju), zahtevaju različite napone u mreži, itd. Sve ovo je važno uzeti u obzir ne samo pri projektovanju i postavljanju elektroinstalacija, već i pri izboru spoljne elektrike: utičnica i prekidača. Obavezno se konsultujte sa stručnjacima o ovim pitanjima. Tako ćete izbeći ne samo potrebu za izmenama dizajn-projekta tokom renoviranja, već ćete takođe moći preciznije planirati svoje troškove.
- Čak i ako birate svetiljke sa zamenljivim lampama, važno je da se uverite da su potrebne opcije dostupne na tržištu kako ne biste morali naručivati sijalice poštom iz druge zemlje. Uprkos prividnoj raznovrsnosti izbora, pronalaženje lampe sa odgovarajućom temperaturom boje, indeksom reprodukcije boje, uglom raspršivanja, koeficijentom treperenja i odgovarajućom snagom može biti težak zadatak.
Zaključak
U ovom članku smo razmotrili osnovna pitanja koja se tiču osvetljenja za kuhinju. Svetlost je jedan od najsloženijih i često najpotcenjenijih elemenata enterijera po svojoj važnosti. Za pravilno sastavljanje plana osvetljenja potrebno je učešće svih učesnika: od dizajnera i vlasnika, do električara i proizvođača nameštaja.