Priprema
Prosijte brašno, prašak za pecivo i so u veliku činiju; ostavite sa strane.
Pomešajte šećer, žumanca i puter u posudu miksera KitchenAid Artisan sa lopaticom na brzini 2 tokom 30 sekundi. Postavite brzinu miksera na 10 i mešajte od 1 do 2 minuta. Zaustavite mikser i dodajte pavlaku i puter. Podesite brzinu na 5 i mešajte od 1 do 2 minuta ili dok smesa ne postane homogena.
Dodajte suve sastojke, nastavljajući da mešate na brzini 5, po ½ šolje odjednom, dobro promešajte nakon svakog dodavanja.
Premestite testo u nauljenu posudu. Nauljite vrh testa, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 1 sat.
Razvucite testo na pobrašnjenoj površini ili na papiru za pečenje u sloj debljine 1 cm. Isecite 14 krugova prečnika 7,5 cm pomoću okruglog sekača za testo. Isecite centralne rupe pomoću okruglog sekača prečnika 2,5-3 cm. Pokrijte kolutove folijom i ostavite ih da odstoje 30 minuta.
Zagrejte ulje (otprilike 0,5 l) u šerpi na srednjoj vatri do 170 °C. Pržite pogačice u vrelom ulju po nekoliko komada. Svaku stranu pogačica pržite po 40 sekundi. Gotove pogačice stavite na papirni ubrus da se ocedi višak ulja.
Pripremite glazuru: Pažljivo umutite sve sastojke dok ne postanu homogeni. Potopite pogačice do tri četvrtine u glazuru, a zatim ih prebacite na rešetku dok se glazura ne osuši.
Sastojci
Za pogačice
540 g brašna
1 kašika praška za pecivo
2 kašičice soli
225 g šećera
6 žumanaca
40 g putera
300 g pavlake
50 ml putera
Sprej ulje
Biljno ulje za prženje
Za glazuru
400 g šećera u prahu
50 ml mleka
50 ml putera
1 kašičica soli