Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni najmanje pola sata pre pečenja kolača. U činiju prosejte brašno, đumbir, cimet, muskatni oraščić i prašak za pecivo. Stavite beli šećer, smeđi šećer i puter u posudu miksera. Počnite dobro da mutite puter dok ne postane pahuljast i porozan. Koristeći metlicu za mućenje, dodajte jaja jedno po jedno, temeljno muteći nakon svakog dodavanja, dok smesa ne postane pahuljasta. Dodajte vanilu. Smanjite brzinu planetarnog miksera, dodajte brašno i mleko, sve promešajte. Gotovu smesu izlijte u kalup. Pecite kolač 60 minuta u zagrejanoj rerni u statičkom režimu na 180 °C. Kada kolač bude gotov, ostavite ga da se hladi na rešetki i sačekajte da se potpuno ohladi pre nego što ga počnete ukrašavati. U međuvremenu, pripremite ledeni dekor. Šećer usitnite u blenderu dok ne postane prah. Spojite belanca sa šećerom u prahu i umutite. Dobijenu smesu prelijte u poslastičarski špric i ukrasite kolač ledenim dekorom!
Sastojci
Za testo
3 ¼ šolje brašna
1 šolja belog šećera
½ šolje smeđeg šećera
1 ¼ šolja punomasnog mleka
7/8 šolje putera
4 jaja
2 kašičice mlevenog đumbira
1 kašičica cimeta
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica ekstrakta vanile
Za dekor
1 belance (ili 1/8 šolje vode)
¾ šolje belog šećera